Monday 28 November 2011

Tiramisu

Sambil baca, boleh la dengar muzik dibawah. bagi feel italiano.

Tiramisu..
My favourite dessert
kalau pilih aiskrim, mesti flavour tiramisu jadi pilihan.
last winter, i went to Italy.
memang dalam hati dah pasang niat nak merasa tiramisu original.
buatan Italy punya.

On the first occasion, order Tiramisu di kota Rome.
waktu mula-mula Tiramisu tu sampai macam pelik sikit
eh ni chocolate cake ke tiramisu?
tapi malas nak cari masalah, makan je la.
sedap tu sedap tapi rasa chocolate cake la. flavour coffeenya memang tak tarasa langsung.
Hampa...
Tiramisu kota Rome (2 star)

bila pergi ke Venice, semangat nak makan tiramisu kembali berkobar-kobar.
at last order tiramisu.
and the taste was amaaazzzingggg i tell you.
the best tiramisu i've ever eaten.
Tiramisu kota Venice (4.5 star)

sms my sis, bajet nak bagi dia jeles and this was how she replied
"baik-baik sikit makan, selalunya diorang letak marsala WINE. tu yang sedap tu"
-
-
-
GULP!!
ok benda dah selamat bersemadi dalam perut. aku pun tak tahu. kira maafkan lah ya.
-
-
-
-
jadi hari ni mengenangkan kenangan manis di Italy, semangat nak buat tiramisu terus berkobar-kobar.
habis kelas pagi tadi, terus mengayuh ke Tesco.
cari barang untuk my first ever Tiramisu.
halal punya.

setelah ber'silat' selama setengah jam di dapur maka lahirlah tiramisu sulung aku.
tapi kena letak dalam fridge at least 4 hours to setkan dia.
 so lets chekidaut the resipi.
sonang jo.

Bahan-bahan (serves 3)


  • 180g mascarpone cheese (kalau xde ganti cream cheese philly pun boleh)
  • whipped cream (agak-agak je la ya) 
  • 4 sudu makan gula (lebihkan kalau mahu diabetes)
  • 1 sudu teh essen vanilla
  • italian finger lady (aku x jumpa benda alah ni, so ganti dengan sponge cake biasa shj)
  • expresso (ala kau bancuh nescafe sampai pekat giler, x payah letak gula) 
  • serbuk koko (serbuk milo tak boleh ya)
Cara-cara
  1. Mulakan dengan Bismillah.
  2. Kau godak cheese, gula, essen vanilla sampai sebati.
  3. lepas tu kau 'fold in' kan whipped cream. jangan kau godak sebab dalam whipped cream tu ada molekul2 angin and we don't want to lose the air. tak gebu tiramisu kau Peah kalau kau 'buang' angin tu. 
  4. Sementara itu, kau susunkanlah lady finger/sponge cake kau di dasar acuan/tupperware.
  5. Tuangkan campuran expresso kau tadi atas sponge cake. Use your discretion here. we don't want too much coffee until the sponge become soggy.
  6. Pour the cheese mixture on top of you sponge base. Ratakan.
  7. Last sekali sprinkle cocoa powder on top for garnish.
  8. Put in fridge for at least 4 hours/overnight. jangan kau terus menketedarah pulak ya.
Sebelum di potong

Tiramisu kota Dublin (3.75 star)



No comments:

Post a Comment

minit mesyuarat