Saturday, 1 October 2011

Masakan orang bujang

Hari ni mood aku baik.
So aku pun berbesar hati la nak masak whiskas tumis air special sikit.

Menunya:

Nasi Jagung + Ayam masak merah
                                                           bos, nasi jagung siapppppp!!!!


memang sedap lah wa cakap lu. (read masuk bakul angkat sendiri)
tapi lagi sedap kalau ada kari terung dengan dalca, ditambah pulak dengan acar timun dan nanas.
but since i have limited bahan mentah dan kerajinan yang terhad, maka cukup lah 2 hidangan yang super lazat wahaha bongkak sial.

jadi aku nak berkongsi la resepi. (walaupun resepi ni pun aku rembat kat internet, tapi aku 'oter' sikit sebab kekurangan bahan. hidup obersi harus bersemangat mcgyver.)
sukatan adalah main agak-agak sahaja ya puan-puan.

nasi jagung

bahan-bahan:

  • beras basmathi 4 cawan
  • butter 
  • jagung setin
  • bawang*
  • halia*
  • garlic*
  • serai dititik
  • serbuk kunyit
  • susu
  • kayu manis
  • bunga cengkih
  • cardamom (buah pelaga)
cara-cara:
  1. kasi blend *
  2. kasi cair butter, kasi tumis semua benda kecuali beras, serbuk kunyit dan susu
  3. masuk beras dan susu. kasi masuk serbuk kunyit sekali
  4. season to taste
  5. masak dan makan
             Disclaimer: gambar diambil menggunakan kamera cap tupai. warna asal lebih menyelerakan
Ayam masak merah

bahan-bahan:
  • ayam
  • cili boh
  • bawang*
  • garlic* 
  • halia*
  • serai*
  • tomato sos
  • sos tiram
cara-cara:
  1. kasi kunyit dan goreng itu ayam
  2. kasi blend *
  3. kasi tumis semua
  4. masukkan ayam
  5. season to taste
  6. siap dan makan


Alhamdulillah kenyang. walaupun ayam terlebih taruk gula, dah nak jadi pengat pulak tapi bedal sahaja.

p/s: tips untuk kurus: JANGAN MAKAN MAKANAN DI ATAS!!!

No comments:

Post a Comment

minit mesyuarat